Bomen in de tuin

Welke boom past in uw tuin?

Er is een grote keuze aan boomsoorten voor in de tuin. Welke soort voor uw situatie een goede keuze is, is afhankelijk van uw wensen en de beschikbare groeiruimte. Vooral in een stadstuin is het verstandig om de uiteindelijke grootte van een boom goed in gedachten te houden. Vaak worden grote boomsoorten aangeplant in een kleine tuin met als gevolg dat deze bomen na tien jaar weer gerooid moeten worden, omdat ze te groot geworden zijn. Er zijn allerlei aantrekkelijke soorten bomen die wél geschikt zijn voor de kleine tuin. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden.

ACER PLATANOIDES 'GLOBOSUM' - BOLESDOORN

De bolesdoorn is een fraaie boom met een bolvormige kroon. Het dichte bladerdek zorgt voor een aangename schaduw. De kroon bereikt na enkele jaren een doorsnede van ongeveer vier meter.

MALUS - SIERAPPEL

De sierappel is een fraaie kleine tot middelgrote boom. In het voorjaar bloeit de boom met wit-roze bloesem. In de zomer vormen zich de kleine appeltjes die tot laat in de herfst de boom sieren. Het blad van de Malus is relatief klein en de boom blijft enigzins transparant.

GINKGO BILOBA - JAPANSE NOTENBOOM

De Japanse notenboom is een bijzondere boomsoort vanwege de fraaie bladvorm en unieke nervenstructuur. De boom kan gemakkelijk een hoogte van 10 meter bereiken, maar blijft rank met een transparante kroon. In de herfst heeft de Ginkgo een spectaculaire gele verkleuring.

KOELREUTERIA PANICULATA - CHINESE VERNISBOOM

Deze boom heeft een karakteristieke groeiwijze met een breed uitwaaierende kroon. Vaak groeit de boom meerstammig of laagvertakt uit tot een prachtige solitair. De bladeren zijn geveerd en verkleuren geel in de herfst. In de zomer bloeit de boom met gele bloempluimen. Hieruit vormen zich de vruchten die een blaasvorm hebben en tot na de winter in de boom blijven hangen.

QUERCUS PALUSTRIS 'GREEN DWARF' - BOLMOERASEIK

Deze variant van de moeraseik is de laatste jaren populair geworden vanwege de compacte bolvormige groeiwijze. De boom wordt als geënte boom gekweekt, zodat de stamhoogte gelijk blijft. Het blad is getand en kleurt roodbruin in de herfst.

PAROTTIA PERSICA 'VANESSA' - IJZERHOUT

De Parottia is een fraaie boomsoort met een karakteristieke, grillige groeiwijze. De boom wordt ook als meerstammige struik gekweekt. Het blad heeft veel weg van een beuk. In de zomer krijgt het blad een rode tint die verandert in een prachtige herfstverkleuring in rood en geel. Deze boom levert één van de fraaiste herfstbeelden.

Contact

SOONTIËNS IS OOK GESPECIALISEERD IN: